GEN-I Sonce: u Sloveniji predstavljena inovativna usluga za energetsku samoopskrbu

Grupa GEN-I je u Staroj gradskoj elektrani u Ljubljani (Stari Mestni elektrarni) premijerno predstavila novu uslugu GEN-I Sonce, koja će kućanstvima i malim poduzetnicima u Sloveniji značajno pojednostaviti donošenje odluke vezane uz samoopskrbu električnom energijom dobivenom od Sunca. GEN-I, tako, kao prvi u regiji ulazi na tržište samoopskrbe te će slovenskim korisnicima omogućavati izgradnju mikro solarnih elektrana po principu „ključ u ruke“. Riječ je o inovativnom projektu koji će omogućiti okolišno i ekonomski održiv prelazak u energetsku neovisnost. Pomnim odabirom vrhunskih slovenskih partnera GEN-I osigurava pouzdanost investicije i dug životni vijek solarnih elektrana.

Grupa GEN-I od svog osnutka kreira trendove na slovenskom i regionalnom energetskom tržištu. Prilikom dolaska na slovensko tržište 2006. godine potaknuli su konkurenciju i osigurali bitno niže cijene električne energije za slovensku industriju. Uslijedile su ponude Poceni elektrika i Poceni plin koje su, svaka za sebe, pomicale granice u razvoju tržišta električne energije i zemaljskog plina. S ponudom Jeftina struja 2013. godine GEN-I je unio promjene na tržištu opskrbe električnom energijom i u Hrvatskoj. Rad Grupe, razvoj novih proizvoda i usluga te ostali poslovni potezi vođeni su odlukama  u korist krajnjeg korisnika i okoliša. GEN-I snažno podupire održivi razvoj i što brži prelazak u »bezugljično« društvo, a sada je otišao korak dalje i učinio važan korak na putu do samoopskrbe kućanstava solarnom energijom.

Predsjednik uprave Grupe GEN-I, dr. Robert Golob,je izjavio: »U trenutku kada na globalnoj razini nastojimo prijeći na energetske sustave kojima upravljaju obnovljivi izvori i u Sloveniji je došao trenutak za  zeleni energetski proboj i trenutak da napravimo odlučan korak u smjeru energetske samoopskrbe svakog pojedinca. Imamo jedno od najnaprednijih zakonodavstava u Europi na ovom području, imamo vrhunske proizvođače naprednih tehnologija i odgovarajuće prirodne uvjete. Imamo sve što nam je potrebno da postanemo narod s najvećom razinom samoopskrbe u Europi.«

Kako bi se to realiziralo GENI-I je stvorio rješenje – uslugu GEN-I Sonce. Riječ je o cjelovitoj usluzi koja će kućanstvima i malim poduzetnicima značajno pojednostaviti put do energetske samoopskrbe solarnom energijom, a samim time i energetsku neovisnost. Unatoč u potpunosti individualiziranoj i energetskim potrebama pojedinaca prilagođenoj konfiguraciji elektrane te ostalih energetskih uređaja, kao što je primjerice toplinska pumpa, sama izvedba će za investitora biti iznimno jednostavna. Naime, prema želji investitora u njegovo ime će sve aktivnosti - od individualnog savjetovanja, pripreme projektne dokumentacije, dobivanja dozvola, do montaže, daljinskog nadzora i održavanja - obaviti stručnjaci GEN-I Sonca. 

GEN-I je razvio i inovativni model financiranja koji će svakom investitoru omogućiti da elektranu otplaćuje u skladu sa svojim financijskim mogućnostima. Korištenjem mikro solarne elektrane uštede  na računu za plaćanje električne energije su instantne i iznose približno 75% te se njima može financirati investicija u elektranu bez ulaganja dodatnih vlastitih sredstava. Na taj način su solarne elektrane postale dostupne baš svima koji žele imati vlastitu elektranu te na svom krovu imaju ispunjene tehničke preduvjete za to.  

U skladu s nedavno prihvaćenom Uredbom o samoopskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora energije u Sloveniji, solarne elektrane za samoopskrbu djeluju po sustavu neto mjerenja, što u praksi znači da korisnik u svom domaćinstvu postavlja elektranu koja zadovoljava njegove potrebe. Sustav neto mjerenja omogućava pohranjivanje viška dobivene energije u sustav i korištenje energije iz sustava kada solarna elektrana ne proizvede dovoljno energije za vlastite potrebe. Mrežni sustav djeluje kao mjesto pohrane energije, pri čemu pouzdanost opskrbe energijom ostaje nepromijenjena. 

Prilikom obračuna električne energije i mrežarine uzima se u obzir samo ona količina energije (kWh) koja predstavlja razliku između preuzete i dodijeljene radne električne energije (kWh), očitane na istom mjernom mjestu jednom godišnje.

Budući da je investicija u mikro solarnu elektranu dugotrajna, jer je njezin životni vijek 30 i više godina, iznimno je važno da je sagrađena od kvalitetnih komponenti pouzdanih proizvođača koje će omogućiti očekivanu i besprijekornu proizvodnju električne energije dugi niz godina. Upravo zato je GEN-I posebnu pozornost posvetio izboru ponuđača i odabrao isključivo tehnologije najinovativnijih slovenskih proizvođača - BISOL Group, d.o.o., Letrika Sol, d.o.o. i Sol navitas, d.o.o. za solarne elektrane i tvrtku Termo-tehnika, d.o.o. za toplinske pumpe.

Na samom kraju predstavljanja ove nove usluge dr. Golob još je jednom naglasio: «Možda se čini da govorimo o idejnom projektu ili viziji, ali dopustite da naglasim da se ovo već događa, da elektrane već postavljamo i da ćemo samo tijekom ovog tjedna svakog dana postaviti jednu novu solarnu elektranu. GEN-I skupa sa svojim partnerima, ovdje i sada, postavlja čvrste temelje slovenskog energetskog doma budućnosti! Nadamo se da ćemo ovu uslugu uskoro moći predstaviti i u Hrvatskoj.«

Predstavljanje GEN-I Sonce možete pogledati ovdje.

Kontakt za medije:

Tjana Kozlin, GEN-I
E: tjana.kozlin@gen-i.si
T: +386 5 33 04 955
M: +386 40 476 046