GEN-I će i ove godine izdati komercijalne zapise

GEN-I će i ove godine, po uzoru na strane tvrtke, iskoristiti mogućnost izravnog zaduživanja na tržištu kapitala. Prošlogodišnje izdavanje komercijalnih zapisa pokazalo se iznimno uspješnim jer je GEN-I uspio dobiti planiranih 30 milijuna eura. Osim toga, interes investitora daleko je premašio planiranu veličinu izdavanja i potrebu za financiranjem tvrtke.

S prošlogodišnjim uspješno zaključenim izdavanjem komercijalnih zapisa tvrtka GEN-I pridobila je na ugledu i kreditnoj ocjeni najzahtjevnijih zapadnih poslovnih partnera i uspostavila novu suradnju s velikim tvrtkama na širem tržištu kapitala. Osim toga, tvrtka je smanjila ovisnost o slovenskim bankama, a time i moguće rizike u slovenskom bankarskom sektoru. GEN-I je stekao kvalitetan izvor financiranja po vrlo konkurentnoj kamatnoj stopi, što je zajedno s bankarskim izvorima osiguralo dostatnu likvidnost za uspješno obavljanje osnovne djelatnosti.

Ove će godine GEN-I obnoviti izdavanje komercijalnih zapisa koje se trenutno nalazi u završnoj fazi prikupljanja obvezujućih ponuda. Na temelju povratnih informacija od investitora, ponuda će ponovno prijeći potrebe zaduživanja, a u isto vrijeme GEN-I je, sa smanjenom zahtijevanom rentabilnosti komercijalnih zapisa u odnosu na prvu emisiju, smanjio svoje troškove zaduživanja. Isto kao i prošle godine, prikupljena sredstva koristit će se za obavljanje osnovne djelatnosti, a prije svega za financiranje obrtnog kapitala.

Ovog puta opseg izdavanja kreditnih zapisa još nije određen, ali vjerojatno će iznositi 30 milijuna eura. Ovogodišnji komercijalni zapisi namijenjeni su nadomještanju prošlogodišnjih, u veljači 2013. izdanih jednogodišnjih komercijalnih zapisa.